Läsning och övningar

Kunskap är makt

Ett första steg mot bättre mående handlar ofta om att förstå oss själva och andra bättre. När andra människor sätter ord på det vi själva står i kan vi känna oss mindre ensamma och förstå att det vi brottas med till stor del är saker som vi alla brottas med.

Till hjälp för att lära oss mer har vi alla de psykologer, psykoterapeuter och forskare som generöst har lagt upp texter, filmer och övningar på internet, i appar, artiklar eller böcker. För de allra flesta är det bra att börja med att gå in på 1177:s sida om psykisk hälsa. Där hittar de flesta något att känna igen sig i.

Det psykologiska smörgåsbordet

Det finns ingen mall som passar alla, även om vi ibland hade önskat oss att någon kunde ge oss en karta och garantera att allt skulle bli bra bara vi följde kartan till punkt och pricka. Däremot vet vi att det finns saker som fungerar för många, som vi kan prova för att undersöka frågor som: Vad mår just jag bra av? Vad vill jag ha mer av i mitt liv? Vad är viktigt för mig, just nu? Vi behöver rita vår egen karta utifrån vad som är viktigt för oss. Och ofta är det just att rita kartan som är en del av lösningen.

Låt det ta tid

Så istället för att se texter, filmer eller övningar som du hittar på den här sidan som en "att-göra-lista", se det som ett smörgåsbord där du provar en sak i taget och låter det ta lite tid, för att sedan stämma av om du tror att det är något som kan vara hjälpsamt för dig.

Se övningarna som en förmåga som du tillåter att det tar tid att träna upp, snarare än något som ska hjälpa dig första gången du provar det. Jämför med när vi börjar motionera, det ger sällan ett resultat direkt på kondition, styrka, minskad värk eller ökad ork. Till en början är det oftast motigt och lusten att ge upp kan vara stark när vi inte märker omedelbara resultat. Samma sak är det med de psykologiska färdigheter vi har, de behöver träning, över tid. Så håll ut en stund innan du utvärderar om en särskild övning eller tankesätt kan vara hjälpsam för dig eller inte.

Prova en sak i taget

Det finns egentligen hur mycket som helst att läsa om psykologi. Det gör att det är extra viktigt att vi tar en sak i taget. De största hindren för att få till hållbara förändringar i livet är att göra för stora förändringar eller att göra för många förändringar samtidigt. Istället för läsa en bok från pärm till pärm eller börja göra många olika övningar på en gång: Prova att läsa en text, göra en övning eller välja en förändring. Du behöver sedan avsätta tid för att arbeta praktiskt med den strategi du har valt och hålla i träningen över de närmsta veckorna eller till och med månaderna, för att få det att bli en del av din nya vardag. 

Stöd på vägen

Vi behöver komma bort från tanken om att ifall något inte fungerar för mig så är det fel på mig. Så är det inte. Det betyder sannolikt bara att du antingen behöver något annat just nu, eller att du behöver göra de här sakerna tillsammans med någon som kan stötta dig under tiden du tar reda på vad som är rätt väg för dig. Om du tycker att det är svårt att ta dig vidare på egen hand kan du söka hjälp och stöd på vägen. Om att söka stöd handlar det allra första avsnittet bland tipsen här nedan.

De understrukna orden följer länken

Gå in på ikonen för den kategori du vill läsa mer om. Där kan du sedan komma vidare genom att klicka på de understrukna orden för att följa länkarna. Längst ner i kategorierna finns också boktips för för dig som vill fördjupa dig i något, eller söker efter ett program att med tydliga steg att följa.