Lyssna på övningar

ACT och Compassion

Både i ACT - Acceptance and Commitment Therapy och i Compassionfokuserad terapi (compassion översätts ofta till medkänsla) handlar det om att kunna närma sig det som är svårt och jobbigt i livet utan att försöka undvika det eller hamna i mönster som tar oss bort från hur vi vill leva våra liv. Inom båda terapiformerna är fokus på att träna våra olika förmågor till att våga möta livet precis som det är, att vara närvarande i stunden och att lägga märke till vad som händer i oss. Därför är flera grundövningar inom ACT och Compassion ganska lika varandra, även om det också finns en del skillnader. Inom ACT finns mer fokus på att också ställa sig existentiella frågor om vad vi vill med vårt liv - och att hitta sätt att agera utifrån dessa värden. Inom Compassion finns ett större fokus på att skapa medkänsla med sig själv - och förmåga till att ta hand om sig istället för att till exempel hamna i självkritik.

Övningar inom ACT

  1. Medveten närvaro
  2. Att leva livet fullt ut
  3. När det gör ont
  4. Övriga övningar

Övningar inom compassion

  • Lyssna på övningar om compassion/ självmedkänsla. Här finns till exempel övningar i att landa i kroppen, att hitta en trygg plats och lugnande andning. Sidan drivs av leg. psykolog Sofia ViottiNär du har klickat dig in på sidan: scrolla ner för att komma till övningarna.

Avslappning

  • Snorkel.se är en sida där du kan lyssna på avslappningsövningar och mindfulnessövningar, både via nätet och i gratis appar. Den är skapad för barn och ungdomar men användas även av vuxna. När du har klickat dig in på sidan: scrolla ner för att komma till övningarna.

Hantera känslor

Hanterakanslor.se är en sida många strategier för att hantera och reglera starka känslor som kan uppstå. Här finns det övningar i medveten närvaro att lyssna på. Här finns också information om att hitta balans i livet, om att hantera relationer, om självkänsla, tomhetstillstånd, social ångest och mycket annat.

Kris 

  • Appen PTSD-coach kan vara en hjälp på vägen för dig som har varit med om en allvarlig händelse. Den finns att ladda ner gratis som app i mobilen. Här finns bland annat avslappningsövningar och andra övningar som kan vara en hjälp i att lugna ditt nervsystem. 

Allt i ett

29k är en spännande app inom psykiskt välmående. I appen finns det kurser att gå, övningar att lyssna på och det finns möjlighet att hitta samhörighet med andra genom att koppla upp sig på gruppsamtal med andra deltagare. Olika ämnen som lycka, mening, relationer, självmedkänsla, stress, sömn och ångest berörs. Appen är gratis, den är på svenska och den är framtagen av psykologer och forskare. Läs en artikel om appen här. Övningar och kurser bygger på kunskap från områden som KBT, ACT och Compassionfokuserad terapi. 

Klicka på de understrukna orden för att följa länkarna.